Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Η ΑΤΤΙΚΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΘΑΒΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
ΣΤΑ 8 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Με το μότο «η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια» ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε συνέντευξη που έδωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» παρουσίασε οκτώ συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο έχει κηρυχθεί από την Περιφέρεια Αττικής ως έτος Ανακύκλωσης.
Μεταξύ αυτών είναι η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, η προμήθεια 10.000 καφέ κάδων και 66 απορριμματοφόρων, η ίδρυση Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης και η λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ, η προώθηση της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, η δημιουργία 1.000 σημείων ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες) και η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης.
– Κύριε Πατούλη, κηρύξατε το 2020 έτος ανακύκλωσης για την Αττική. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Σημαίνει την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, κλείνοντας οριστικά τη λειτουργία της Φυλής ως ανοικτής χωματερής. Η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια. Είναι μια επιλογή που υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιβαρύνει τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό ξεκινάμε άμεσα το 2020 με επιθετικό τρόπο, να ανακυκλώνουμε.
– Πως θα γίνει αυτό; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο;
Το δικό μας σχέδιο προβλέπει ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην ανακύκλωση και σε καθολική κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή. Το σχέδιο αυτό θα το παρουσιάσουμε σε ειδική εκδήλωση στις 29 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο.
– Μεταξύ άλλων προβλέπουμε το πρώτο εξάμηνο του 2020 να υλοποιήσουμε 8 συγκεκριμένες δράσεις :
Προχωράμε στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού , με επαναπροσδιορισμό των στόχων για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση σε ρεαλιστική βάση και με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Προμηθευθήκαμε και μοιράζουμε σταδιακά 10.000 καφέ κάδους και 66 απορριμματοφόρα σε Δήμους με σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας μαζί τους, για την στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.
Ιδρύουμε Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας.
Υποστηρίζουμε με πόρους άνω του 1,4 εκ. ευρώ , με την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ τους Δήμους , την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων .
Θέσαμε σε λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ για να στηρίξουμε τους Δήμους στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.
Προωθούμε την ιδέα της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων, τα οποία θα συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά και θα μοιράζουν προωθητικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Δημιουργούμε μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες).
Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής, η συμμετοχή των οποίων στην προσπάθεια μας είναι απαραίτητη.
– Η Φυλή πότε θα κλείσει; Και που θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες, σύμφωνα με το σημερινό ΠΕΣΔΑ νέες μονάδες για τη διαχείριση των απορριμμάτων;
Σύντομα θα ανακοινώσουμε πότε και που θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ θα συνεχίζουμε την αναζήτηση συμπληρωματικών λύσεων για ΜΕΒΑ, ΜΕΑ, ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τον ισχύοντα και το μελλοντικά αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ. Στόχος μας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων, που είναι η 31-12-2023. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα.