Την απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές λόγω των μέτρων πρόληψης για τον covid-19 ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιου Ιλίου.
Την απαλλαγή καταβολής ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργίας τους, λόγω μέτρων αποτροπής του κορωνοϊού COVID-19, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου.
Με ανακοίνωσή του η Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου αναφέρει ότι ύστερα από επίμονες πιέσεις της, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή των επαγγελματιών της πόλης από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για όσο διάστημα ανέστειλαν τη λειτουργία της επιχείρησής τους λόγω πανδημίας.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σταματόπουλος είχε σημειώσει το ίδιο στην τοποθέτηση του, υποστηρίζοντας ότι έχει φέρει το θέμα τρεις φορές, εδώ και ένα χρόνο, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα όπως μείωση των δημοτικών τελών σε όσους έχασαν τη δουλεία τους εν μέσω της πανδημίας ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς και να γίνει άρση των μέτρων υποχρεωτικής είσπραξης για μικροφειλέτες.
Ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος τόνισε πως πράγματι είχε γίνει η πρόταση από τη Λαϊκή Συσπείρωση πριν ένα χρόνο, αλλά χωρίς την ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών κατά 334.000€ για τον κορονοϊό, δεν θα μπορούσαν να προσωρήσει η διοίκηση σε αυτή την απόφαση καθώς με την όποια απαλλαγή ο δήμος δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανελαστικές του υποχρεώσεις όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Τοποθέτηση επί του συγκεκριμένου έκανε και ο επικεφαλής της Αλληλέγγυας Πόλης, Κώστας Κάβουρας, όπου ζήτησε μία ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί η συνολική στρατηγική στήριξης της τοπικής αγοράς για μεγαλύτερο διάστημα, από όσο θα διαρκέσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε και η πρόταση, από την Μαρία Γραμμένου (Δημοτική Ισοπολιτεία), απαλλαγής από τα ανταποδοτικά τέλη και των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά δεν έγινε δεκτή. Όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Ιλίου, κάτι τέτοιο δεν καλύπτεται από την ΠΝΠ, αλλά παρόλα αυτά έχει προβλεφθεί από πλευράς του δήμου μία μεγάλη μείωση για αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να πληρώσουν το ελάχιστο (0,50€ ανά τ.μ.).
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου αναφέρει:
Ύστερα από επίμονες προτάσεις και πιέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή των επαγγελματιών της πόλης από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για όσο διάστημα ανέστειλαν τη λειτουργία της επιχείρησής τους λόγω πανδημίας
Ύστερα από 3 γραπτές προτάσεις, 7 ερωτήσεις και πολλές πιέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου στο δημοτικό συμβούλιο από τον Μάρτη του 2020 μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή «εδέησε» να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Γενάρη εισήγηση με θέμα: «Λήψη απόφασης για την απαλλαγή καταβολής ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους, λόγω μέτρων αποτροπής του κορωνοϊού COVID-19».
Έπρεπε δηλαδή να περάσει σχεδόν ένας χρόνος – με ευθύνη της δημοτικής αρχής – για να γίνει πράξη ένα βασικό και αυτονόητο αίτημα των επαγγελματιών του δήμου προκειμένου να ελαφρυνθούν από τα βάρη που σηκώνουν όλο αυτό το διάστημα!
Όλους τους προηγούμενους μήνες που η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερνε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή Ζενέτου είτε απέρριπτε το να μπει σε συζήτηση είτε επιχειρηματολογούσε μονότονα με powerpoint και διαγράμματα λέγοντας ότι «αν πάρουμε αυτό το μέτρο θα τεθεί σε κίνδυνο η μισθοδοσία των εργαζομένων του δήμου» ή ότι «είναι πολύ μικρή η ελάφρυνση που προκύπτει για να πάρουμε ένα τόσο μεγάλο ρίσκο».
Άρα καλό θα ήταν η δημοτική αρχή να μην προβεί στη γνωστή αυτοδιαφήμιση του έργου της. Καλύτερο θα ήταν να απολογηθεί για ποιο λόγο καθυστέρησε τόσο. Κι αν καθυστέρησε γιατί περίμενε επιπλέον χρήματα από το κράτος, θα έπρεπε να τα διεκδικήσει νωρίτερα και μαχητικότερα…
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου θα συνεχίσει να παλεύει εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου για να γίνουν πράξη και μια σειρά άλλες προτάσεις και διεκδικήσεις (οι οποίες και αυτές μέχρι στιγμής απορρίπτονται από τη δημοτική αρχή) όπως:
- Μείωση των δημοτικών τελών για όλο το 2021 για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβασή τους.
- Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.