ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: 102 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας τιμά την μνήμη 353.000 αδικοχαμένων Ποντίων που σφαγιάστηκαν από τους νεότουρκους. Με μηνύματα δημάρχων, με βίντεο, με αφίσες ζητούν την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.
Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της βουλής. 102 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού και η Δυτική Αθήνα δεν ξεχνά την μνήμη των 353.000 αδικοχαμένων ψυχών.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ)
19 ΜΑΪΟΥ: Επέτειος της ποντιακής Γενοκτονίας. Ένα ακόμη ατιμώρητο έγκλημα που διαπράχθηκε από τους Τούρκους. Ολόκληρος σχεδόν ο Ποντιακός Ελληνισμός, εκδιώχθηκε, σφαγιάστηκε, ταπεινώθηκε, εξανδραποδίστηκε, από τους Νεότουρκους του Κεμάλ. Ένας πανάρχαιος πολιτισμός που είχε ριζώσει στις ακτές του Εύξεινου Πόντου αποκόπηκε βίαια από τους δολοφόνους του Τοπάλ Οσμάν. Ο πόνος των ανθρώπων ακόμη είναι μεγάλος , αλλά όπως λέει ο Φώτης Κόντογλου… ο πόνος κατεργάζεται τους λαούς και τους καθαρίζει , όπως καθαρίζεται το χρυσάφι με φωτιά μέσα στο χωνευτήρι…
ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ):
Η 19η Μαΐου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι η ημέρα που οι Έλληνες του Πόντου, ένα μαρτυρικό κομμάτι του ελληνισμού, θυμούνται το ολοκαύτωμα των προγόνων τους και διεκδικούν ακόμα και σήμερα απόδοση δικαιοσύνης και παγκόσμια αναγνώριση.
Η λυσσαλέα μανία των Νεότουρκων Οθωμανών, που προχώρησαν στον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού από τις πατρογονικές τους εστίες, αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η επίσημη αναγνώριση του από τη διεθνή κοινότητα θα αποτελέσει τη νομοτελειακή συνέχεια της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Κάθε γενιά σηκώνει το δικό της φορτίο. Η σημερινή γενιά των Ελλήνων, μέσα σε όλες τις αντιξοότητες, έχει επωμισθεί και το βάρος της ευθύνης να αξιοποιήσει στον χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την έννοια του ελληνισμού.
Γιατί ο ελληνισμός είναι μία και αδιαίρετη έννοια, στοιχείο έμπνευσης σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και του πολιτισμού μας, η ολοκλήρωση του οποίου θα πραγματωθεί με την αναγνώριση και της γενοκτονίας των Ποντίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ)
Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ο ξεριζωμός των Ποντίων, 102 χρόνια μετά, εξακολουθεί να συγκλονίζει και να δίνει μαθήματα.
Οι Πόντιοι δεν λιγοψύχησαν και άντεξαν.
Ξεριζώθηκαν, ήρθαν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν πάλι, εκ του μηδενός, τις ζωές τους. Μαζί εφεραν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους χορούς και τις μουσικές τους.
Δημιούργησαν στη νέα τους πατρίδα. Κι έκαναν ομορφότερους και πλουσιότερους τους τόπους που εγκαταστάθηκαν.
Δεν ξεχνάμε και αποτίμουμε φόρο τιμής για τις θυσίες και τον αγώνα τους.
“Πόντος! ‘εν’ άστρον φωτεινόν οψέ, οσήμερον και πάντα”.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ):
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα μεγάλα εγκλήματα στην σύγχρονη Ιστορία. Αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994 αλλά απομένει ακόμη η διεθνής αναγνώρισή της, που θα είναι και η στιγμή της οριστικής δικαίωσης των αμέτρητων θυμάτων από τις διώξεις, τους εκτοπισμούς, τους θανάτους από τις κακουχίες, τις μαζικές δολοφονίες. Το διεθνές περιβάλλον φαίνεται σήμερα να είναι περισσότερο ευνοϊκό για αυτή την αναγνώριση, την οποία υποστηρίζω ολόψυχα.
Οι Έλληνες του Πόντου ήλθαν ως πρόσφυγες στο ελληνικό κράτος και έχτισαν με αξιοθαύμαστη επιτυχία μια νέα ζωή. Στο Χαϊδάρι, οι Ποντιακής καταγωγής συμπολίτες μας έχουν σημαντική παρουσία στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Εκφράζω και με την σημερινή ευκαιρία τα συγχαρητήρια του Δήμου προς τον Σύλλογο «Η Ποντιακή Λύρα» και προς όλα τα νέα παιδιά Ποντιακής καταγωγής στο Χαϊδάρι που κρατούν ζωντανές τις προγονικές παραδόσεις τους. Που μας θυμίζουν ότι «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…»
- Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας τιμά την γενοκτονία των Ποντίων με την προβολή ενός βίντεο της προέδρου του συλλόγου Ποντίων «ο Φάρος» Σοφίας Σαββίδου.
- Δήμος Περιστερίου εξέδωσε αφίσα αφιερωμένη στην γενοκτονία των Ποντίων!