Ευρεία σύσκεψη για την επέκταση της χωματερής
Την Κυριακή, 26/11, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τους Φορείς της πόλης, ύστερα από κάλεσμα του Δήμου Πετρούπολης, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις που αφορούν την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, καθώς και τη νέα χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο ανενεργό Λατομείο Μουσαμά.
Στη σύσκεψη εκτός από τον δήμαρχο παρευρέθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις ΔΑΚ, ΡΑΚ, Πετρούπολη Μαζί και Ανυπότακτη Πετρούπολη, η Ένωση Γονέων, το Δυτικό Μέτωπο και περίπου στους 40 πολίτες.
Β. Σίμος: Κλιμάκωση του αγώνα για το κλείσιμο της Φυλής
Στην εισήγηση που έκανε ο Δήμαρχος, Βαγγέλης Σίμος, τόνισε πως αφετηρία της προσέγγισης της Δημοτικής Αρχής είναι η θέση ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού. Όπως ανέφερε: «σήμερα, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αντιμετωπίζεται ως πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, οι οποίες αντί να δρομολογήσουν το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, προχωρούν στην παραπέρα επέκτασή του, χαρακτηρίζοντας το παλιό Λατομείο Μουσαμά, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Θέατρο Πέτρας και από οικισμούς, ως «κατάλληλο» χώρο για την ταφή μεγάλης ποσότητας των αποβλήτων της Αττικής.
Επίσης, ο Δήμαρχος ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε να μην δεχτεί σε καμία περίπτωση την υλοποίηση των παραπάνω εξελίξεων.
Τέλος, αφού ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τις οποίες μέχρι σήμερα ο Δήμος έχει υλοποιήσει, ενημέρωσε για τις επόμενες, με στόχο να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στις εξελίξεις, ενώ αναφέρθηκε και στο μάζεμα υπογραφών που γίνεται εδώ και καιρό με μεγάλη ανταπόκριση από τον πετρουπολιώτικο λαό.
Κάλεσε τους συλλόγους και τους φορείς να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις παραπάνω εξελίξεις, να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν υπογραφές και να παρευρεθούν στις 18/12 στην κινητοποίηση που έχει προγραμματίσει ο Δήμος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και να καταθέσεις τις υπογραφές των κατοίκων.
Πετρούπολη Μαζί: Η Δυτική Αθήνα δεν είναι χωματερή!
Στην παρέμβαση του ο επικεφαλής της παράταξης Πετρούπολη Μαζί, Θοδωρής Λάππας επικεντρώθηκε στην μικρή συμμετοχή του κόσμου, αλλά και στο θέμα προβολής των πρωτοβουλιών του Δήμου αλλά και των άλλων φορέων. Τόνισε ότι η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να γίνει με ενημέρωση σε χώρους μαζικής συνεύρεσης των συμπολιτών εκμεταλλευόμενοι γιορτές, παρελάσεις, αθλητικές συναντήσεις συλλόγους πολιτιστικούς και κηδεμόνων. Και οι μορφές κινητοποίησης να έχουν ποικιλία κυρίως δε να αποφασίζονται οριζόντια από τα κάτω και όχι να επιμένουμε σε παρωχημένα μοντέλα που οι πολίτες δεν υποστηρίζουν.
Στην εισήγησή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Πετρούπολη Μαζί», Χρήστος Κυριάκος επισήμανε το πλαίσιο αρχών της παράταξης για το συγκεκριμένο θέμα:
1. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να επιμερίζεται ισότιμα σε ΟΛΟΥΣ. Όχι μόνο στους πολίτες της δυτικής Αθήνας!
2. Πρέπει η υπερφορτωμένη δυτική Αθήνα να σταματήσει να είναι ο χώρος υποδοχής των απορριμμάτων από οποιαδήποτε προέλευση.
3. Πρέπει οι κορεσμένες υπάρχουσες δομές να σταματήσουν τη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό.
4. Πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πηγή τους, στα πλαίσια των δήμων, με σχετικές πρωτοβουλίες που θα πάρουν.
Ανυπότακτη Πετρούπολη: Η Δυτ. Αττική δεν έχει πια ζωή
Η δημοτική σύμβουλος της Ανυπότακτης Πετρούπολης, Κατερίνα Πατρικίου έκανε λόγο για έναν διαφορετικό σχεδιασμό όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων που είναι στην εντελώς αντίθετη σημερινή λογική της ανάθεσης του προβλήματος στο ιδιωτικό κεφάλαιο γιατί τα αποτελέσματα της αποτυπώνονται στο έγκλημα της Φυλής. Κέρδος για το κεφάλαιο, καταστροφή της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Τόνισε πως χρειάζεται πολιτική απόφαση ώστε να διατεθούν δημόσιοι πόροι και να γίνει άμεση εθνικοποίηση όλων των σημερινών ιδιωτικών δομών και με δημιουργία και νέων με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα.
Τέλος κάλεσε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα σωματεία της περιοχής να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο με αίτημα να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η χωματερή της Φυλής και να μην χρησιμοποιηθεί το Λατομείο Μουσαμά ως νέο κύτταρο επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά να διατεθούν πόροι για την απορρύπανση και την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Πατρικίου είχε ως εξής:
«Είναι φανερό από τις εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πως η Φυλή τέλειωσε στην κυριολεξία, δίνοντας της την χαριστική βολή η κα Δούρου και η παράταξη της με τις αποφάσεις της για επέκταση του ΕΜΑΚ, παράταση και επέκταση του Χυτά και όλων των μολυσματικών δραστηριοτήτων παλιών και νέων που σχεδιάζει με τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων . Ήδη η εργολαβία για τη νέα επέκταση έχει ανατεθεί στις επιχειρήσεις του «εθνικού εργολάβου» Μπόμπολα.
ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΩΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
Στην χωματερή της Φυλής στα 57 χρόνια λειτουργίας της έχουν ταφεί πάνω από 150.000.000 τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών, εκπέμπει κάθε χρόνο 59.550.480 κιλά καρκινογόνων καυσαερίων, και μέχρι σήμερα έχουν εκλυθεί πάνω από 833.706.720 τόνοι από την καύση του βιοαερίου στον Αττικό ουρανό, σκορπώντας αρρώστιες, μόλυνση, και θάνατο στους κατοίκους της και ανεπιστρεπτί καταστροφή του περιβάλλοντος της Δυτικής Αθήνας
· ΓΙΑ ΤΟΝ Χ.Υ.Τ.Α. ΦΥΛΗΣ ο Π.Ε.Σ.Δ.Α. προβλέπει ότι για το Δίκτυο Διάθεσης Υπολειμμάτων θα αξιοποιηθεί η χωρητικότητα του υπάρχοντος Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής για την ικανοποίηση «άμεσων αναγκών» και χώρων που έχει ήδη εγκριθεί η καταλληλόλητα τους ως Χ.Υ.Τ.Υ. Αυτό σημαίνει ότι εκτός των ήδη υφιστάμενων λάκκων και εγκαταστάσεων, έχει ξεκινήσει ήδη η επέκτασή της με δημιουργία επιπλέον λάκκων σκουπιδιών και επέκταση των εργοστασιακών εγκαταστάσεων.
Επιπλέον στις άμεσες βλέψεις τους είναι η χρησιμοποίηση και του Λατομείου Μουσαμά «ως κατάλληλη θέση για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων». Χώρος που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Πετρούπολη! Ταυτόχρονα ως κατάλληλα «κρίνονται» και άλλα δυο λατομεία στην περιοχή του Θριασίου, με το ένα εξ αυτών, το Λατομείο του ΤΙΤΑΝ, να βρίσκεται δίπλα στην πρόσφατα κατεστραμμένη και σπαράζουσα περιοχή της Μάνδρας!
Όλες οι υποσχέσεις, τα μεγάλα και ωραία λόγια που έλεγε προεκλογικά η κα. Δούρου, απλά για να υφαρπάξει ψήφους, πήγαν περίπατο και εξανεμίστηκαν μέσα από το νέο Π.Ε.Σ.Δ.Α. που ψηφίστηκε εν κρυπτό από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπέγραψαν ότι θα συνεχίσει το «έγκλημα» στη Φυλή!
Αυτή η πολιτική δεν λέγεται ριζικός ανασχεδιασμός φιλικός για τους ανθρώπους και το περιβάλλον αλλά η συνέχιση «της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στη Φυλή που θα αποτελεί μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενεές που θα ζουν στην περιοχή» όπως πολύ κυνικά παραδέχτηκε η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η όλη φιλοσοφία ως προς την άντληση οικονομικών πόρων για τη νέα διαχείριση των απορριμμάτων διακατέχεται από τις Ευρωπαϊκές Αρχές «ο ρυπαίνων πληρώνει», «πληρώνω όσο πετάω», «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού αποβλήτων». Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α. χωρίς διάκριση «τσουβαλιάζει» τον «παραγωγό σκουπιδιών» βιομήχανο, έμπορο, κατασκευαστή κ.λ.π., οι οποίοι είναι οι πραγματικοί ρυπαίνοντες, με τον απλό καταναλωτή – πολίτη, πράγμα που σημαίνει πως ο εργαζόμενος θα καλεστεί πάλι να πληρώσει!!!
Από πουθενά δεν τεκμαίρεται πως και που συγκεκριμένα θα γίνουν οι νέες υποδομές οι οποίες απαιτούνται για να «δουλέψει» όλη η αλυσίδα από την πρόληψη, μείωση και παραγωγή των απορριμμάτων έως και την ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση-κομποστοποίηση και την τελική διάθεση του όποιου υπολείμματος αυτών. Ουσιαστικά μετατίθεται η όλη ευθύνη στους Δήμους, οι οποίοι μέσα από τα τοπικά σχέδια διαχείρισης καλούνται να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους χωρίς μέσα, πόρους, και μόνιμες και σταθερές προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας.
Κάτω από το βάρος της μείωσης των προϋπολογισμών των δήμων είναι σίγουρο ότι δεν θα προχωρήσει οποιαδήποτε τοπική διαχείριση με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα, και η ευθύνη της αποτυχίας της όποιας προσπάθειας θα επιρριφθεί στους Δήμους, κι έτσι κάποιες δημοτικές αρχές για να ξεμπερδεύουν με το πρόβλημα θα αναθέτουν σε ιδιώτες εργολάβους την διαχείριση από την συλλογή των σκουπιδιών έως την τελική διάθεση αυτών επιβαρύνοντας οικονομικά τους δημότες τους, με το αζημίωτο πάντα.
Σε συνέχεια των παραπάνω προβλέπεται να αυξηθούν ή να επιβληθούν νέοι φόροι στους Δημότες της Αττικής (Τέλος Ανακύκλωσης, Τέλος Ταφής). Τα οποία εισπράττονται ήδη στην τιμή των προϊόντων ή θα επιβληθούν μέσω των Δημοτικών Τελών, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη εξαθλιωμένα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Δηλαδή οι κάτοικοι της Αττικής θα ματώνουν για να πληρώνουν επιπλέον φόρους τους οποίους θα καρπώνονται ιδιώτες εργολάβοι που θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια των Δήμων αφού αυτοί θα χρηματοδοτούνται μέσω δημόσιων-εθνικών πόρων, καταστρέφοντας παράλληλα την υγεία και το περιβάλλον!
Εμείς λέμε ότι εδώ και τώρα μπορεί να ξεκινήσει ένας άλλος σχεδιασμός στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Η ουσία δεν είναι πως θα αντιμετωπισθεί τεχνικά το πρόβλημα ή μόνον αποκεντρωμένα.
Χρειάζεται πολιτική απόφαση που θα στοχεύει στην εντελώς αντίθετη σημερινή λογική της ανάθεσης του προβλήματος στο ιδιωτικό κεφάλαιο γιατί τα αποτελέσματα της αποτυπώνονται στο έγκλημα της Φυλής. Κέρδος για το κεφάλαιο, καταστροφή της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Χρειάζονται να διατεθούν δημόσιοι πόροι και να γίνει άμεση εθνικοποίηση όλων των σημερινών ιδιωτικών δομών και με δημιουργία και νέων με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα.
Με βασικό γνώμονα την υγεία των κατοίκων, την προστασία των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, και την εξοικονόμηση πόρων μέσα από την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης, μείωσης, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης κ.λ.π. μέσα από ένα κεντρικό εθνικό σχεδιασμό με βασικό κριτήριο τον δημόσιο, δημοκρατικό, κοινωνικό και φιλικά περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Ξέρουμε καλά πως έχουμε να αντιπαλέψουμε μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα! Ο αντίπαλος είναι ισχυρός! Γι αυτό κι από την δική μας πλευρά δηλώνουμε ότι το δικαίωμα μας να ζούμε σε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, δεν μπορεί να καταστρατηγείται από κανένα νόμο, από καμιά πολιτική και οικονομική εκμετάλλευση.
Μόνο με έναν δυνατό και αποφασιστικό αγώνα διαρκείας θα μπορέσουμε να νικήσουμε! Πρέπει και μπορούμε αγωνιστούμε μαζί με όλους τους κατοίκους των στοχευμένων περιοχών της Αττικής να μην υλοποιηθεί το τερατούργημα του νέου Π.Ε.Σ.Δ.Α!!. Σε αυτόν τον αγώνα περισσεύει και δεν πρέπει να λείψει κανείς! Καλούμε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα σωματεία της περιοχής να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο με αίτημα:
ΕΔΏ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΝΑ ΚΛΕΊΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΆ ΚΑΙ ΑΜΕΤΆΚΛΗΤΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΉ ΤΗΣ ΦΥΛΉΣ
ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΜΟΥΣΑΜΑ
ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΟΎΝ ΠΌΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΎΠΑΝΣΗ KAI THN ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ EΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».