ΠΟΙΚΙΛΟ – ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ ΒΕΡΔΗ!
Αγγελία πώλησης οικοπέδου στα Πεύκα Βέρδη κάνει πλέον περισσότερο από ορατό το κίνδυνο για τσιμεντοποίηση του Ποικίλου Όρους.
Την ώρα που η διοίκηση του δήμου και ο ίδιος ο δήμαρχος κάνει λόγο για νέα νίκη κατά των διεκδικητών του Ποικίλου Όρους, μία αγγελία πώλησης οικοπέδου στα Πεύκα Βέρδη, επιβεβαιώνει παρά καθησυχάζει τους φόβους μας για την τσιμεντοποίηση του Ποικίλου Όρους.
Το θέμα αναδεικνύει με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΡΑΚ, Νίκος Σακούτης. Κάνει λόγο για άκρως αρνητικές εξελίξεις μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών – το τελευταίο διάστημα- και για την Πετρούπολη που εξαιρούν τις διεκδικούμενες περιοχές.
Κατά συνέπεια αφήνουν χωρίς «τείχος» προστασίας εκατοντάδες στρέμματα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Ήδη το «επενδυτικό» ενδιαφέρον και οι αγοραπωλησίες, όπως αναφέρει ο κ. Σακούτης, έχουν φουντώσει, όπως άλλωστε και οι πιέσεις για παροχή υψομέτρου από την τεχνική μας υπηρεσία.
Για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις ο ίδιος ο κ. Σακούτης είχε προειδοποιήσει με παλαιότερη ανάρτησή του στις 2 Μαρτίου, όπου μιλούσε για κοπή πεύκων από ιδιώτες με αιτιολογία ότι ανοίγουν πρόσβαση για τα οικόπεδα τους και παρά τις καταγγελίες κατοίκων δασαρχείο και δήμος Πετρούπολης, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της ΡΑΚ, δεν έδωσαν καθησυχαστικές απαντήσεις.
22.3.2021: ΟΧΙ ΣΤΗΝ “ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ
Τη Δευτέρα 8/3/2021 συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων γνωστό ως ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Ένα από τα θέματα που ήταν προς συζήτηση ήταν και το θέμα των διεκδικήσεων από λογής-λογής διεκδικητές των δημόσιων δασικών εκτάσεων εκατοντάδων στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Να θυμίσουμε ότι το θέμα εκκρεμεί στο συγκεκριμένο συμβούλιο μια δεκαετία τώρα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια , υποχωρώντας στις πιέσεις των διεκδικητών σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και των κατοίκων.
Δύο φορές το 2012 και το 2017 αναβλήθηκε – με απαίτηση των διεκδικητών- παρότι είχε εισαχθεί με θετική εισήγηση των αρμόδιων διευθύνσεων τόσο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε η περιοχή να επαναχαρακτηριστεί ως δασική όπως χαρακτηριζόταν πριν το βασιλικό διάταγμα της χούντας , το οποίο βέβαια ποτέ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην Γεωργίας) αναγνώρισε και αποδέχτηκε.
Την Δευτέρα 8/3 για μια ακόμη φορά το θέμα αναβλήθηκε χωρίς καν να υπάρξει εισήγηση και παραπέμφθηκε στις καλένδες . Ωστόσο η απουσία εισήγησης προκαλεί εύλογα ερωτήματα ύστερα και από την απάντηση του δασαρχείου Αιγάλεω στις καταγγελίες των κατοίκων για την κοπή πεύκων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας(18/2/2021, αρ. πρωτ. 18893 δασαρχείο Αιγάλεω).
Εξακολουθεί για την κυβέρνηση και την περιφέρεια η διεκδικούμενη περιοχή της Αγίας Τριάδας – τμήμα ευρύτερης διεκδικούμενης περιοχής 7 χιλ. στρεμ. !!!! – να αποτελεί δημόσια δασική έκταση;
Τα δύο σχετικά έγγραφα τόσο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με Αρ. Πρωτ.: 102292/2596 – 9/6/2009 όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος με Αρ. Πρωτ. 18626 -10/4/2012 δεν άφηναν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον δασικό χαρακτήρα και ζητούσαν επιτέλους να οριστικοποιηθεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής.
Αλλά και οι απόψεις της Δασικής Υπηρεσίας για τον δασικό χαρακτήρα της έκτασης είχαν εκφραστεί κατά καιρούς με σειρά εγγράφων ( ενδεικτικά αναφέρονται τα με αριθ. 3475 πε/27-2-87, 3180/12-9-1991 Δασ. ΑΙΓΆΛΕΩ και τα 156550553/28-2-79, 161452/666/2-4-1980, 80312/1825/27-7-87, 82424/588/25-4-1989 Υπ. Γεωργίας) ………
Τα τελευταία χρόνια , παρά τις διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργών, δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από πλευράς του δημοσίου να προστατέψει και να κατοχυρώσει την περιοχή ως δημόσια δασική. Η δε γενική δήλωση από πλευράς του δημοσίου στο κτηματολόγιο έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (Ιούνιος 2015) , ύστερα από έντονες πιέσεις. Η εξέλιξη όμως έδειξε ότι το δημόσιο αδιαφόρησε, ”ξέχασε” να προασπίσει τα συμφέροντά του, προφανώς με κυβερνητικές εντολές ,ώστε να ευνοηθούν οι διεκδικητές και να εμφανιστούν στο κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτες.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών – το τελευταίο διάστημα- και για την πόλη μας που εξαιρούν τις διεκδικούμενες περιοχές από δασικές δείχνουν τις προθέσεις τους.
Οι εξελίξεις είναι άκρως αρνητικές, στην ουσία δεν υπάρχει ”τείχος” προστασίας εκατοντάδων στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας , στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Το ”επενδυτικό” ενδιαφέρον και οι αγοραπωλησίες ( όπως φαίνεται και από την φωτογραφία της αγγελίας) έχουν φουντώσει , όπως άλλωστε και οι πιέσεις για παροχή υψομέτρου από την τεχνική μας υπηρεσία.
Είναι ορατός ο κίνδυνος στο επόμενο διάστημα να δούμε να τσιμεντοποιείται κομμάτι του Ποικίλου Όρους και να εμφανίζεται μια πόλη πάνω από την πόλη μας , με ότι αρνητικές συνέπειες προκύπτουν από αυτό για τις ζωές μας , το περιβάλλον και το δήμο μας.
Το θέμα της προστασίας του Ποικίλου Όρους και των διεκδικήσεων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας το έχουμε θέσει επανειλημμένα τόσο στα δημοτικό συμβούλιο όσο και με ανακοινώσεις μας ,εισπράττοντας κάθε φορά καθησυχαστικές απαντήσεις.
Έστω ” και στο και πέντε” η διοίκηση του δήμου μετά την τελευταία αρνητική εξέλιξη αναβολής συζήτησης του θέματος και λήψης απόφασης στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και την ανάρτηση των δασικών χαρτών που εξαιρεί την περιοχή, να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση του δήμου μας , χωρίς να έχει κάνει τίποτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Προτείνουμε:
Να κληθεί η Περιφέρεια να πάρει θέση. Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, που τηρεί σιγή ιχθύος, θα καλεστεί από τον δήμαρχο να ενεργήσει στην κατεύθυνση προστασίας τσιμεντοποίησης της περιοχής;
Να τεθεί από πλευράς διοίκησης το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση, ώστε να καταστήσουμε σαφές στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, για τις προθέσεις μας να εμποδίσουμε πάση θυσία να συντελεστεί αυτό το έγκλημα και να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους.
Να ενημερώσει τους φορείς και τον λαό της πόλης, καλώντας τον να οργανώσει την αντίδρασή του.
Εμείς από την πλευρά μας , με ενωτικές πρωτοβουλίες , ενισχύοντας την αντίσταση των κατοίκων , θα συνεισφέρουμε με τις δυνάμεις μας , να εμποδίσουμε το έγκλημα.
2.3.2021: ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ SOS… ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης της Πέμπτης 11/2/2021 απευθύναμε ένα ερώτημα προς την δημοτική αρχή σχετικά με την προστασία του Ποικίλου Όρους από τους επίδοξους διεκδικητές – καταπατητές.
Συγκεκριμένα όπως μας κατήγγειλαν κάτοικοι της Αγίας Τριάδας στις 15/1/2021 κατά τις πρώτες πρωινές ώρες βρήκαν κομμένο πεύκο -ένα ακόμα ανάμεσα στα κομμένα του τελευταίου διαστήματος-κοντά στη συμβολή των οδών Κονδύλη και Ακροπόλεως. Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω περιοχή είναι στο στόχαστρο λογής-λογής διεκδικητών , εκκρεμεί δε από το 2011 κυβερνητική απόφαση , ώστε να χαρακτηριστεί ξανά ως δασική όπως διαχρονικά χαρακτηρίζουν την περιοχή Δασαρχείο και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι κάτοικοι το γεγονός το κατήγγειλαν τόσο στο Δασαρχείο Αιγάλεω όσο και στον δήμο Πετρούπολης. Παρόλο που αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του δήμου όσο και του Δασαρχείου επισκέφτηκαν την περιοχή δεν έγινε καμία ενέργεια . Από πλευράς δήμου δεν υπήρξε έγγραφη απάντηση, δόθηκε όμως από πλευράς Δασαρχείου που προκαλεί εύλογα ερωτήματα και βαθιά ανησυχία για τις κυβερνητικές προθέσεις και του δημοσίου. Παραθέτουμε ολόκληρη την απάντηση όπως φαίνεται στην επισυναπτόμενη εικόνα.
Το ερώτημα που τίθεται και πρέπει να απαντηθεί τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από την διοίκηση του δήμου είναι: από πότε οι δασικές αρχές και το υπουργείο έπαψαν να θεωρούν δασική έκταση την περιοχή και θεωρούν έγκυρο το σχετικό βασιλικό διάταγμα της χούντας του 1970;
Τα δύο σχετικά έγγραφα τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με Αρ. Πρωτ.: 102292/2596 – 9/6/2009 όσο και του Υπουργείου Περιβάλλοντος με Αρ. Πρωτ. 18626 -10/4/2012 δεν άφηναν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τον δασικό χαρακτήρα και ζητούσαν επιτέλους να οριστικοποιηθεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής.
Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν αρνήθηκαν να δώσουν λύση παρά τις υποσχέσεις εννιά χρόνια τώρα κλείνοντας το μάτι στους επίδοξους διεκδικητές.
Τι μεσολάβησε και άλλαξε η στάση των δασικών αρχών και αποποιούνται τον δασικό χαρακτήρα της έκτασης;
Το έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της 9/6/2009 προς το ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ επισυνάπτοντας και το σχετικό έγγραφο του δασαρχείου Αιγάλεω με αρ. πρωτ. 6094/08/15-5-2009 αναφέρει επί λέξει:
” Με το Β. Δ. 8-8-1970 (ΦΕΚ 170Δ), με το οποίο εγκρίθηκε η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου Πετρούπολης , περιελήφθησαν αναδασωτέες εκτάσεις στο σχέδιο πόλης, οι οποίες περιλαμβάνονταν στην 108424/13-9-1934 απόφαση Υπουργού Γεωργίας «περί κηρύξεως ως αναδασωτέας της περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής» . Το ανωτέρω Β. Δ. 8-8-70 δε συνυπογράφηκε από τον Υπουργό Γεωργίας , παρά τη ρητή υποχρέωση που είχε από τις οικείες διατάξεις και παρά το γεγονός ότι τέτοιας μορφής εκτάσεις, που απολαμβάνουν προστασίας, δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για έτερο σκοπό και «…πάσα δε εν γένει διοικητική πράξις αφορώσα εις την δι άλλο σκοπό χρησιμοποίησιν αυτών , ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΟΣ» ( άρθρο 196 παρ. 1 του Ν.Δ 86/69) .
Οι απόψεις της Δασικής Υπηρεσίας για το χαρακτήρα της έκτασης είχαν εκφραστεί κατά καιρούς με σειρά εγγράφων ( ενδεικτικά αναφέρονται τα με αριθ. 3475 πε/27-2-87, 3180/12-9-1991 ‘ Δασ. ΑΙΓΑΛΕΩ και τα 156550553/28-2-79, 161452/666/2-4-1980, 80312/1825/27-7-87, 82424/588/25-4-1989 Υπ. Γεωργίας) ……..”
Μέχρι τώρα η διοίκηση του δήμου δίνει καθησυχαστικές απαντήσεις . Τα τελευταία γεγονότα όμως μόνο ανησυχία προκαλούν. Η κοπή των δέντρων από επίδοξους διεκδικητές που επικαλούνται ότι ” ανοίγουμε δρόμο για να πάμε στις περιουσίες μας”, η διαχρονική νομική διεκδίκηση από μεγάλα συμφέροντα , που κάποια δυστυχώς πέτυχαν το σκοπό τους , σε συνάρτηση με τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, μόνο δυσοίωνο προδικάζουν το μέλλον.
Η διοίκηση του Δήμου τώρα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και πράξεις να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της – και όχι να λάμπει δια της απουσίας της – και να θέσει προ των ευθυνών τους κυβέρνηση και περιφέρεια που τηρούν σιγή ιχθύος και ρόλο Πόντιου Πιλάτου δύο χρόνια τώρα. Να απαιτήσει τα αυτονόητα ενισχύοντας και οργανώνοντας την αντίδραση των πολιτών».