Σε «καραντίνα» οι αιμοδότες από Ίλιον, Αγ. Βαρβάρα και Αιγάλεω
Σε «καραντίνα» μπήκαν οι κάτοικοι που συμμετέχουν σε αιμοδοσίες από περιοχές που καταγράφονται κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.
Μέσα σε αυτούς βρίσκονται και τρεις δήμοι της Δυτικής Αθήνας (Ίλιον, Αγ. Βαρβάρα και Αιγάλεω). Και σχεδόν ολόκληρη η Δυτική Αττική (Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα και Φυλή).
Ο ιός του Δυτικού Νείλου καλπάζει καθώς αυξάνονται τα καταγεγραμμένα κρούσματα, και ο αριθμός των θανάτων, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στη χώρα μας, σε 133 ανέρχονται τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Επ΄σιης έχουν μέχρι σήμερα καταμετρηθεί 16 θάνατοι.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ
Ευρεία σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα αντιμετώπισης του, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας, κ. Καραούλη και του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. Καθηγητή χειρουργικής, κ.Ρόζενμπεργκ.
Όχι στον εφησυχασμό & τον πανικό
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, τόνισε πως η πραγματική διάσταση του προβλήματος δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό, επέμεινε στην ανάγκη διαφανούς ενημέρωσης και αποφυγής κάθε απόπειρας μικροκομματικής εκμετάλλευσης για ένα ζήτημα που η επιστημονική έρευνα αλλά και η εμπειρία αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Επέμεινε ιδιαίτερα στη διεθνή διάσταση του θέματος και δεσμεύτηκε πως τόσο ο ίδιος στα όργανα του ΠΟΥ όσο και ο υπουργός στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών υγείας της ΕΕ θα ζητήσουν να ληφθούν ερευνητικές και πρακτικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο σύγχρονο σχέδιο δράσης για την επιδημία του ιού.
Λαμβάνοντας όσα συζητήθηκαν και προτάθηκαν- επισήμανε τη σκοπιμότητα βελτίωσης των υφιστάμενων διαδικασιών, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, όσον αφορά:
‐ στην ταχεία διεκπεραίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, με στόχο την έγκαιρη έναρξή τους,
‐ στη διάκριση των ρόλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων), ώστε να
αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους, και
‐ στην εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος σχεδίου δράσης, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.
Προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ, τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στη διαχείριση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και την τήρηση ορθών πρακτικών ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με στόχο την προστασία της ατομικής και Δημόσιας Υγείας.
Όπως προκύπτει από την έκθεση επηρεαζόμενων περιοχών, που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής και της Μακεδονίας αλλά και άλλες περιοχές της χώρας έχει… παραδοθεί στον ιό του Δυτικού Νείλου – και ως φαίνεται αμαχητί αφού δεν έγιναν συστηματικά και εγκαίρως ψεκασμοί κατά των πληθυσμών κουνουπιών.
ΤΑΧΕΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οι περιοχές όπου εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι δεκάδες, με τις βασικές εστίες όμως να βρίσκονται στην Αττική από όπου και ξεκίνησε η επιδημία.
Οι περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα χαρακτηρίζονται ως επηρεαζόμενες για την αιμοδοσία, καθώς ουσιαστικά μπαίνουν σε «καραντίνα» οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε αυτές σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους σε αιμοδοσίες. Πρόκειται για μία μείζονα παράπλευρη απώλεια της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, διότι μπλοκάρεται η αιμοδοσία και χαμηλώνουν πολύ τα διαθέσιμα αποθέματα αίματος με τον αποκλεισμό των «μολυσμένων» περιοχών.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επηρεαζόμενες περιοχές στην Αττική είναι οι εξής: Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Φυλή (Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής), Ηλιούπολη, Αθήνα, Γαλάτσι (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών), Σαλαμίνα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Αγιος Ιωάννης Ρέντη, Τροιζηνία, Μέθανα, Πέραμα, Πειραιά (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και Νήσων), Ηράκλειο, Βριλήσσια (Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα), Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον (Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα), Καλλιθέα, Μοσχάτο- Ταύρος (Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα), Ωρωπός (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής).
Ψεκασμοί Για Τα Κουνούπια στο Χαϊδάρι
Οι ψεκασμοί για τα κουνούπια συνεχίζονται στο Χαϊδάρι σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου που ενημερώνει ότι:
“Η διενέργεια ψεκασμών έχει ξεκινήσει από αρχές Μαΐου και θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου. Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται κυκλικά, ανά δεκαπενθήμερο, και αφορούν ρέματα, κοινόχρηστους χώρους, σιντριβάνια, πλατείες κλπ.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι όλα εγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Όλοι οι ψεκασμοί γίνονται κατά τις νυχτερινές ώρες.
Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου Μαΐου-Οκτωβρίου, καθώς και κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ψεκασμοί:
Της λίμνης Κουμουνδούρου και του χώρου που την περιβάλλει από την Περιφέρεια Αττικής.
Έπειτα από αίτημα του Δήμου μας, πραγματοποιήθηκε επαναλαμβανόμενος ψεκασμός στα ρέματα των οδών Εδέσσης, Χίου, Κορυτσάς, του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Αντωνίου.
Η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου μας, πραγματοποιεί κυκλικούς ψεκασμούς, σε όλους του Δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, στις πλατείες, στα σιντριβάνια, σε παιδικές χαρές, σε φρεάτια και όπου επισημαίνονται λιμνάζοντα νερά. “