Έχουν καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).
Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.
Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ηλ. Μόσιαλος: Τα νεότερα στοιχεία και τα πιθανά αίτια για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά
Tα νεότερα δεδομένα για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πιθανά αίτια απαριθμεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Σύμφωνα με έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά προέκυψαν νέα επιδημιολογικά στοιχεία και συμπεράσματα.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση:
– Οι ασθενείς είναι -κατά κύριο λόγο- κάτω των 5 ετών.
– Τα παιδιά είναι -κατά κύριο λόγο- ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια.
– Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.
– Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
– Oι περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους.
– H γεωγραφική διασπορά δεν περιορίζεται σε κάποια περιοχή αλλά αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
– Δέκα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση.
– Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αναφορικά με τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας:
– Έχει ανιχνευθεί κορονοϊός σε δέκα από τους 60 ασθενείς που ελέγχθηκαν, επί του παρόντος.
– Επτά από αυτά τα παιδιά είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά ως προς τον κορονοϊό κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες 6 εβδομάδες, πριν νοσηλευτούν.
– 40 από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά.
– Η προκαταρκτική ανάλυση του αδενοϊού δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς) αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού.
– Τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).
– Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, οι υγειονομικοί φορείς επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορονοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορονοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό. Τα δεδομένα επί του παρόντος δείχνουν ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022 υπήρξε αύξηση τόσο των προηγούμενων όσο και των δευτερογενών λοιμώξεων σε παιδιά κάτω των 10 ετών. (Παρόμοιες αυξήσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί και για άλλες παιδικές λοιμώξεις).
Ο ίδιος προσθέτει πως και στο Ισραήλ διερευνάται η χρονική συσχέτιση της ηπατίτιδας και της λοίμωξης του κορονοϊού στα παιδιά. Έχει αναφερθεί ότι μεγάλο ποσοστό των παιδιών που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει 3,5 μήνες πριν με κορονοϊό.
Επίσης, αν και η πλειονότητα των περιστατικών που έχει καταγραφεί αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά που νόσησαν με οξεία ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, επί του παρόντος, έχουν αναφερθεί και στην Ολλανδία (3), στην Αμερική (2), στην Ιταλία (2) και στην Ισπανία (1).
Συμπερασματικά, οι υποθέσεις εργασίας των βρετανών ερευνητών, σύμφωνα με την έκθεση (με σειρά από την πιθανότερη προς τη λιγότερο πιθανή) με τα ισχύοντα δεδομένα, είναι οι εξής:
1. Κάποιος -ακόμα αδιευκρίνιστος- παράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ό,τι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι:
Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Β. Προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού ή άλλη λοίμωξη.
Γ. Διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη π.χ. με κορονοϊό.
Δ. Έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
2. Μία νέα παραλλαγή αδενοϊού με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιον ενισχυτικό παράγοντα.
3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη
4. Μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού.
Καταλήγοντας την ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος αναφέρει: «Αναμένουμε νεότερα σύντομα και ελπίζουμε σε αντίστοιχα λεπτομερή στοιχεία ιστορικού και νόσησης και από τις άλλες χώρες που έχουν επίσης ταυτοποιήσει περιπτώσεις ηπατίτιδας στα παιδιά».
Γ. Μαγιορκίνης: Ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα
Ο καθηγητής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων που αναμένεται στη χώρα μας.
Η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης, είναι μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.
Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.
Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο κ. Μαγιορκίνης, αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. «Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΡΤ