Home Ελλάδα Δ. Παπαστεργίου: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους δήμους αλλά με πόρους και προσωπικό
Δ. Παπαστεργίου: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους δήμους αλλά με πόρους και προσωπικό

Δ. Παπαστεργίου: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους δήμους αλλά με πόρους και προσωπικό

0
0

Την ανάγκη να διερευνηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τι δεν πήγε καλά σχετικά τη διαχείριση των προβλημάτων που έφερε η κακοκαιρία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία από τους Δήμους αλλά και από τους πολίτες σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων. Εκ των πραγμάτων, λόγω της πολύ πιο σπάνιας χιονόπτωσης στα νότια της χώρας δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός που αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας του αποχιονισμού». Αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, όπως ακούστηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τάχθηκε υπέρ της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στους δήμους αλλά με πόρους και προσωπικό προκειμένου όλα όσα είναι στα όρια ενός δήμου να ανήκουν σε αυτόν.

«Διαφορετικά», όπως είπε χαρακτηριστικά, «ας τα κρατήσει το κεντρικό κράτος, πιθανώς να τα καταφέρει καλύτερα».

Παράλληλα, περιέγραψε την δομική δυσκολία που υπάρχει, υποστηρίζοντας ότι οι αρμοδιότητες μεταξύ των δήμων και της κεντρικής διοίκησης δημιουργούν μια συγκεχυμένη κατάσταση.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να δούμε ποιες αρμοδιότητες έχει ο κάθε δήμος στα όριά του», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτή η ιστορία ότι στα όρια του δήμου ένας δρόμος ανήκει σε εμάς, ένας άλλος στην Περιφέρεια και ένας τρίτος στο υπουργείο ή ότι ένα ρέμα μπορεί να ανήκει στην Περιφέρεια, δεν αποτελεί βιώσιμη λύση και φυσικά καθόλου αποτελεσματική».

Ανέφερε ότι «πολλές φορές νομοθετούμε, αγνοώντας ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, καθώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές».

Προς επίρρωση τούτου, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα, μεταφέρονται νέες αρμοδιότητες δεσποζόμενων κυρίως ζώων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη Δημοτική Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζεται ότι οι 200 από τους 332 Δήμους δεν διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία.

«Δημιουργήσαμε ένα νόμο ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Ακόμα και σε μεγάλους Δήμους της Αττικής που έχουν Δημοτική Αστυνομία, είναι στελεχωμένοι μόλις με έναν ή δύο Δημοτικούς Αστυνομικούς».