Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Στα χέρια του αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ βρίσκεται η αποκατάσταση της οδού Παναθηναίων, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με υλικά απόλυτα ουδέτερα και αναστρέψιμα, υποστηρίζει η υπουργός Πολιτισμού.
Για την αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων, έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού – Αθλητισμού , Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στις παρεμβάσεις στον Βράχο της Ακρόπολης που προκάλεσαν πολλά επικριτικά σχόλια τις τελευταίες ημέρες από πολίτες. Κάποιοι μίλησαν για κακή αισθητική, άλλοι για τερατούργηματα, ακόμη και για βιασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, μπαίνοντας από τα Προπύλαια και κυρίως εξερχόμενος, να μπορεί να βλέπει, να βιώνει αυτό το οποίο βίωνε ο αρχαίος άνθρωπος. Υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, αυτός ο τεχνητός λίθος, είναι ένα απολύτως ουδέτερο υλικό, απολύτως αναστρέψιμο, σε αντίθεση με το ξύλο, τα μεταλλικά στοιχεία ή το γυαλί που είναι όπως χαρακτηριστικά είπε, ασύμβατα με την Ακρόπολη.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πριν δύο ημέρες (1η Νοεμβρίου) το υπουργείο Πολιτισμού με μία μακροσκελή ανακοίνωση παρουσίασε τα δεδομένα για τις διαδρομές ΑΜΕΑ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Εν συντομία επισημάνθηκε ότι στόχος των νέων διαδρομών είναι η βελτίωση της επισκεψιμότητας και προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ, πολίτες με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Ακόμη επισημάνθηκε ότι δεν πρόκειται για συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου το οποίο κατασκευάστηκε 50 χρόνια πριν με τις τότε κατασκευαστικές και επιστημονικές παραδοχές, αλλά και ότι η μελέτη για την αποκατάσταση των εδαφών του αρχαίου ιερού είναι του ακαδημαϊκού και προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως κ. Μανόλη Κορρέ, του αρχιτέκτονα με την πληρέστερη γνώση για το σύνολο των μνημείων επί του Ιερού Βράχου. Οι διαμορφώσεις, οριζοντιογραφικά και υψομετρικά, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ
Τη δική της εξήγηση για τις παρεμβάσεις στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έκανε και υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.:
«Αυτή τη στιγμή γίνεται το έργο της διάστρωσης των διαδρομών της Ακρόπολης. Η διάστρωση θα εξυπηρετήσει όλους τους επισκέπτες. Ελπίζουμε ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε πάλι τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών στην Ακρόπολη, και φυσικά τα άτομα με αναπηρία. Οι διαδρομές αυτές γίνονται με βάση μελέτη του ακαδημαϊκού και καθηγητή κ. Κορρέ, η οποία αποκαθιστά τις αρχαίες στάθμες στον αρχαίο Βράχο», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδωνη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.
Επίσης πρόσθεσε: «Δεν θα εφαρμόσουμε στη φάση αυτή το σύνολο της μελέτης. Επιλέξαμε την Α΄ Φάση, η οποία αφορά στις διαδρομές και στην αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων. Αυτό, λοιπόν, το οποίο συμβαίνει είναι ότι οι παλιές τσιμεντένιες και σκυροδετημένες διαδρομές, οι οποίες έγιναν τη δεκαετία του ΄60, στη συνέχεια επισκευάστηκαν τη δεκαετία του ΄70, και το 2003, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σήμερα είναι σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί αμαξίδιο και να υπάρχουν πολλά ατυχήματα στους επισκέπτες της Ακρόπολης».
«Όλο το όραμα του Μανόλη Κορρέ, που αφορά την αποκατάσταση της αρχαίας στάθμης σε όλο τον Ιερό Βράχο, έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψη. Ο Μανόλης Κορρές είναι ο πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στο είδος του αυτή τη στιγμή. Ολόκληρο το αναστηλωτικό πρόγραμμα της Ακρόπολης έχει απασχολήσει τους ειδικούς, δεκαετίες. Δεν πάμε να κάνουμε κάτι το οποίο δεν το ξέρει η επιστημονική κοινότητα, δεν πάμε να κάνουμε κάτι εν κρυπτώ. Είναι δυνατόν;», επισήμανε η υπουργός αναφερόμενη και στις αντιδράσεις που προέκυψαν σχετικά με τη έργο.
«Αυτή τη στιγμή αποκαθίσταται η οδός των Παναθηναίων και για πρώτη φορά ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, μπαίνοντας από τα Προπύλαια και κυρίως εξερχόμενος, να μπορεί να βλέπει, να βιώνει αυτό το οποίο βίωνε ο αρχαίος άνθρωπος. Έχω διαβάσει αυτά που γράφουν και λένε γιατί δεν βάλατε μάρμαρα, γιατί δεν κάνατε αποκατάσταση τύπου Πικιώνη, γιατί δεν χρησιμοποιήσατε ξύλα, γιατί δεν βάλατε μεταλλικά στοιχεία, γιατί δεν βάλατε γυαλί. Όλα αυτά είναι εντελώς ασύμβατα με την Ακρόπολη. Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, αυτός ο τεχνητός λίθος, είναι ένα απολύτως ουδέτερο υλικό, απολύτως αναστρέψιμο», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη, τονίζοντας: «Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η φθορά των παλαιών τσιμέντων επέφερε από τα πατήματα εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών λειάνσεις στον Βράχο, με αποτέλεσμα, σε πάρα πολλά σημεία, αρχαίες λαξεύσεις να τείνουν να εξαφανιστούν. Αυτή τη στιγμή μπαίνει ένα προστατευτικό υλικό, επ΄ αυτού, μπαίνει αυτός ο τεχνητός λίθος για να προστατεύσει και τον Ιερό Βράχο. Όποιος θέλει οποιαδήποτε στιγμή να το αποκαταστήσει δεν έχει παρά να βγάλει αυτό το τεχνητό υλικό»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ