ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου.
Η κ. Γιαννακοπούλου ερωτά τον κ. υπουργό ποια είναι άμεσα μέτρα που έχει λάβει ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής από τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής και ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μοιραστεί το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων που σηκώνει αυτή τη στιγμή μόνο η Δυτική Αττική, όπως γίνεται τα τελευταία 60 χρόνια.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
«Για περισσότερο από 4 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής, υπάρχει ένας μόνο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στον οποίο μάλιστα κατά καιρούς μεταφέρονται σκουπίδια και από άλλες περιοχές της χώρας. Ένας χώρος που λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα για τους κατοίκους του Θριασίου και της Δυτικής Αττικής, ο ΧΥΤΑ Φυλής.
Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με επεκτάσεις και «πανωσηκώματα» που λόγω του ύψους τους εγκυμονούν κινδύνους για τους εργαζόμενους. Ο χρόνος ζωής του είναι έως το Φθινόπωρο του 2020 και αυτό αν ληφθούν όλες οι κατά νόμο απαιτούμενες άδειες και υλοποιηθούν σχετικά έργα.
Πρόσφατα, με την απόφαση 248/1.8.2019 του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), αποφασίστηκε νέα επέκταση του ΧΥΤΑ σε νέα περιοχή στη Φυλή με μορφή κατεπείγοντος δηλ. αποφασίστηκε μια Γ΄ Φάση κι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες που ακόμη και αν ολοκληρωθούν έγκαιρα, το πρόβλημα θα βρει μόνο προσωρινή λύση. Με αυτό τον τρόπο, το βάρος για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής θα συνεχίσει να το επωμίζεται μόνο η Δυτική Αττική.
Ταυτόχρονα, κινδυνεύει η πρωτεύουσα να ζήσει έντονες τριτοκοσμικές συνθήκες με τα σκουπίδια πεταμένα και αμάζευτα, συνθήκες που θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της.
Την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής προωθούν εκ νέου αναθεώρηση του περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, χωρίς ποτέ να εφαρμόστηκε κάποιο από τα προηγούμενα εγκριθέντα. Η προηγούμενη περιφερειάρχης κα Δούρου αναθεώρησε το έτος 2016 τον σχεδιασμό του κου Σγούρου, αλλά τίποτα από όσα προέβλεπε ο σχεδιασμός του 2016 δεν υλοποιήθηκε. Ούτε δίκτυα χωριστής συλλογής και επεξεργασίας, ούτε δίκτυα μεταφοράς και επεξεργασίας σύμμεικτων, ούτε δίκτυα διάθεσης υπολειμμάτων, ούτε προγράμματα για πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, για ανακύκλωση/πράσινα σημεία και χωριστούς κάδους συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Αντί αυτών συζητάμε και σήμερα πάλι για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, συζητάμε να συνεχίσουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής να επωμίζονται το βάρος της διαχείρισης των αποβλήτων όλης της Αττικής.
Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
1.Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να εξασφαλιστεί η διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής με τρόπο που να εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας της ζωής με ταυτόχρονα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για το σύνολο των κατοίκων της Αττικής; Έχει υποβληθεί ενιαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο των έργων της ΟΕΔΑ Φυλής;
2.Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε ώστε να μην σηκώνει μόνο η Δυτική Αττική, όπως γίνεται τα τελευταία 60 χρόνια, το δυσβάστακτο βάρος της διαχείρισης του συνόλου των αποβλήτων της Περιφέρειας;
Η ερωτώσα βουλευτής
Κωνσταντίνα( Νάντια) Γιαννακοπούλου